16 Φεβρουαρίου, 2012 Αναρτήθηκε από βλέπουμε αλλιώς 0 σχόλια » Posted in

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γεωργούλα Μπέικου "Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα"


Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο του Γεωργούλα Μπέικου "Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα", εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.

Δε φτάνει να λάμπ' η αλήθεια` πρέπει και να σφάζει. ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ      

<<Δεκατέσσερις Μάη 1944-ευλογημένη ώρα της νεοελληνικής ιστορίας. Στο χωριό Κορυσχάδες Ευρυτανίας συνέρχεται το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Οι εργασίες της πρώτης του Συνόδου τερματίζονται στις 27 του μήνα με την έκδοση του ιστορικού ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Α', το άρθρο 2 του οποίου θεσπίζει: "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό. Η Αυτοδιοίκηση και η Λαϊκή Δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις θεσμοί του δημοσίου βίου των Ελλήνων". 


   Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Σώματος, στο λόγο του ο Πρόεδρός του "αποδίδει την αιώνια τιμή στο στρατότου ΕΛΑΣ και σ'εκείνους που συνέταξαν και υπόγραψαν των Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης".               Παρουσιάζοντας στη λαϊκή βουλή τις προγραμματικές κατευθύνσεις της ΠΕΕΑ, ο αντιπρόεδρός της, υπογραμμίζει ότι "o λαός απόχτησε τα δύο θεμέλια της λαοκρατίας, την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη". Και πώς πρέπει "να κατοχυρωθούν οι λαοκρατικοί θεσμοί". 
   Ο Γραμματέας των Εσωτερικών στην εισήγησή του αποκαλεί το Θεσμό της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης "φυτώριο της Λαϊκής Δημοκρατίας" και "θεμελίωση και ανάπτυξη της λαϊκής κυριαρχίας". Βεβαιώνει πώς πρόκειται για λαοκρατικό θεσμό "που καταχτήθηκε με το σπαθί του" και "είναι μέσα στην ψυχή του λαού".  Ο Γραμματέας της Δικαιοσύνης αναγνωρίζει επίσημα το θεσμό της Λαϊκής Δικαιοσύνης. Εισηγούμενος το Ψήφισμα Α', που την ανακηρύσσει "θεμελιώδη θεσμό", το χαρακτηρίζει "ληξιαρχική πράξη γέννησης της καινούργιας λευτεριάς".>>

Δικό μας σχόλιο:  Ο λαός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και απέναντι στην επίθεση που του εξαπολύεται πειραματίζεται και προσπαθεί να δημιουργήσει τους δικούς του θεσμούς. Οι λαϊκές συνελεύσεις που σχηματίζονται ανά γειτονιές, οι ομάδες "κρούσης" για την επανασύνδεση του ρεύματος, τα λαϊκά συσσίτια, τα δωρεάν μαθήματα που οργανώνονται για μαθητές, το "αλληλέγγυο εμπόριο" είναι ο προπομπός μιας διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Μέσα από τους λαϊκούς θεσμούς πρέπει να παλέψουμε να κάνουμε ξανά δικά μας τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα νοσοκομεία, τις κοινωφελείς υπηρεσίες, τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Να κάνουμε ξανά δικούς μας χώρους, πόρους, μηχανισμούς!
      Η ιστορία του λαού μας, η ιστορία της Εαμικής Αντίστασης μας φέρνει μνήμες από τους πρωτοποριακούς θεσμούς που συγκροτήθηκαν στα ελληνικά βουνά με στόχο να κάνει ο λαός κουμάντο στον τόπο του. Ήρθε η ώρα ο λαός να κάνει κουμάντο ξανά λοιπόν!
   




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου